Kärt barn har många namn och som helt okunnig i det Japanska språket kan sushimenyn ibland vara helt omöjlig att tolka. På västerländska sushirestauranger har man fattat att vi västerlänningar behöver lite hjälp och skrivit ingredienserna under varje sushirätt.
Åker man dock till sushins förlovade hemland, Japan, kan det bli väldigt svårt att förstå vad de olika rätterna är för något. Ett namn som man väldigt sällan stöter på utanför Japan är Edomaezushi. Det är dock inte en ny typ av sushi som japanerna hittat på, det är bara ett annat namn för något du säkert har ätit förut.
I japan är det vanligt att sushirätter har dubbla namn. Ett som beskriver vad det är för något och ett som beskriver dess ursprung. I det här fallet är ursprunget Edo-området. Det vill säga Tokyo. Den här typen av sushi började man laga i Tokyo, som då hette EDO, på 1800-talet och kallas därför av många japaner för just ”Sushi i Edo-stil”, eller ”edomaezushi”.
Vad är då edomaezushi? Ja, det är inga konstigheter, edomaezushi är den klassiska nigirizushin:
Den handrullade risbollen med en fiskbit ovanpå. Klassiskt och gott.
Mysteriet är löst.