Nori

Nori är det gröna sjögräset som man använder till sushirullarna. Processen att tillverka nori kan liknas vid papperstillverkning. Man finhackar det blöta sjögräset och formar dem som blad som sedan får torka. Noritillverkning är en storindustri som omsätter ungefär 2 miljarder dollar varje år. Japan, Korea och Kina är de största tillverkningsländerna.

Från början var nori ett samlingsnamn för alla ätbara sjögrässorter. I Japan på 1800-talet, i Tokyoområdet, uppfann man dagens metod att tillverka nori på. Efter det är namnet endast synonymt med de pappersliknande bladen som främst används till sushi.

Nori är ganska nyttigt då det innehåller många olika typer av vitaminer.

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd

Film hur man rullar makisushi

Makisushi är det japanska namnet på den klassiska sushirullen, den med sjögräset ytterst. Kan du göra en rulle makisushi kan du variera det med alla möjliga olika typer av ingredienser.

Tonfisk, avokado, lax, ål eller kyckling är bara förslag på vad man kan använda sig av. Allt som passar till ris går att använda till sushin. Det är det vinägerkokade riset som gör sushin speciell, resten går att variera helt hur man vill.

I följande film visar dom utförligt hur man gör en rulle makisushi.

Nu är det alltså bara att skaffa en sushimatta och rulla dig några sushirullar.

Lycka till!

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd

Vad är Edomaezushi

Kärt barn har många namn och som helt okunnig i det Japanska språket kan sushimenyn ibland vara helt omöjlig att tolka. På västerländska sushirestauranger har man fattat att vi västerlänningar behöver lite hjälp och skrivit ingredienserna under varje sushirätt.

Åker man dock till sushins förlovade hemland, Japan, kan det bli väldigt svårt att förstå vad de olika rätterna är för något. Ett namn som man väldigt sällan stöter på utanför Japan är Edomaezushi. Det är dock inte en ny typ av sushi som japanerna hittat på, det är bara ett annat namn för något du säkert har ätit förut.

I japan är det vanligt att sushirätter har dubbla namn. Ett som beskriver vad det är för något och ett som beskriver dess ursprung. I det här fallet är ursprunget Edo-området. Det vill säga Tokyo. Den här typen av sushi började man laga i Tokyo, som då hette EDO, på 1800-talet och kallas därför av många japaner för just ”Sushi i Edo-stil”, eller ”edomaezushi”.

Vad är då edomaezushi? Ja, det är inga konstigheter, edomaezushi är den klassiska nigirizushin:

Den handrullade risbollen med en fiskbit ovanpå. Klassiskt och gott.

Mysteriet är löst.

Publicerat i Sushi | Kommentering avstängd

Var kommer ordet sushi ifrån?

I Sverige förknippar vi sushi med rå fisk och många tror att det är därifrån maträtten har fått sitt namn. Det är dock inte sant utan helt enkelt ett vanligt missförstånd.

Det är sant att det finns många sushirätter som innehåller rå fisk. Till exempel laxsushin eller tonfisksushi. Det finns dock även sushirätter som inte är baserade på fisk. T.ex. ål-sushi eller vegetarisk sushi.

Japanska maträtter som innehåller rå fisk kallas för sashimi och är inte samma sak som sushi.

Det som är unikt för sushi, och gjort att det fått namnet Sushi, är istället det speciella riset. Varje sushirätt innehåller ris som kokats i vinäger och därmed fått den speciall, sura och väldigt goda smaken.  Namnet har alltså att göra med riset och inte med fisken.

Publicerat i Sushi | Kommentering avstängd

Ska man ha soya till sushin?

Det finns en myt som säger att det bara är vi västerlänningar som har soyasås till sushin. Att soyasåsen är lika japansk som pizzasalladen är italiensk. Detta förstärktes av att Fredrik Lindström i en monolog i tv-serien Världens Modernaste Land säger att det är obildat att doppa riset i soyasås.

Låt oss då klargöra en sak väldigt tydligt:

Att man inte ska ha soya till sushin är en myt.

Givetvis har japanerna soyasås till sin sushi. Soyasåsen är lika japanskt som Toyota och sumobrottning. Mytens uppkomst kan ha kommit av att man i vissa områden i Japan,  när man äter nigirizushi, inte doppar risänden i soya utan bara fiskdelen. Soyan är främst förknippad med Sashimi (rå fisk) och därför är det, i det områdena, konstigt att doppa riset i soyan (eftersom soyan är där för fiskens skull). I andra delar av Japan doppar man dock sushiriset friskt i soyan.

Hur man väljer att använda sig av soyasåsen är upp till var och en. Vissa väljer bort den helt då den döljer smaken från fisken. Vissa har lite wasabi i soyasåsen medan andra gör tvärt om, har lite soya på wasabin. De flesta av oss doppar dock sushibitarna i den rena soyan och njuter av smaken.

Att soya passar så bra till Sushi har att göra med att den är salt. Saltet framhäver smaken i sushin och gör därmed det hela godare.

Publicerat i Sushi | Kommentering avstängd

Hur pass nyttigt är sushi?

En stor anledning till att sushi blivit så populär världen över är, förutom att det är gott, att det faktiskt är ganska nyttigt. Riset innehåller kolhydrater och fisken innehåller protein och en massa olika fetter och näringsämnen som är nyttiga för kroppen, som t.ex. omega 3.

Ska man rikta kritik mot Sushins påstådda nyttighet så vore det att det innehåller alldeles för lite grönsaker. Enligt tallriksmodellen ska ett mål mat bestå av en fjärdedel kött, en fjärdedel kolhydrater och hälften grönsaker. Sushin uppfyller med andra ord inte tallriksmodellen.

Om man betraktar sushi som snabbmat och jämför den med andra former av snabbmat så är den dock extremt nyttig. Hamburgare, pizza och kebab ligger så långt ifrån nyttighet man kan komma. Även om du inte går till en pizzeria är det svårt att hitta en restaurang som serverar nyttig mat. Det mesta dränks i feta såser. Sushi är alltså betydligt nyttigare än alternativen.

Publicerat i Sushi | Kommentering avstängd

Västerländsk sushi

Sushi kommer från Asien och dess förlovade hemland är Japan. Allt eftersom Sushin gjort segertåg över världen har det dock förfinats för att bättre passa även västerländska smaklökar. Amerikanska sushikockar har tagit fram recept som passar amerikaner bättre och dessa har sedan spridit sig till resten av världen.

Man känner enklast igen västerländsk sushi på avsaknaden av det yttre sjögräslagret (norin), istället är riset rullat kring sjögräset istället. Den fantastiskt goda California Roll är ett bra exempel på en västerländsk sushirätt.

Californa roll innehåller sushiris, nori, avokado, crabsticks och lite majonnäs.

Publicerat i Sushi | Kommentering avstängd

Om bloggen

Välkommen till sushibloggen!

Sidan drivs av ett antal sushiintresserade individer och vi stöter ibland på saker och ting  som vi skulle vilja skriva om men som inte passar in nånstans på sidan. Även om de handlar om sushi kanske de inte handlar om hur man gör sushi.

Därav denna blogg. Här kommer vi skriva om sushigrejer vi upptäcker på nätet och på andra ställen.

Hoppas att du kommer att tycka om den.

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd