Ska man ha soya till sushin?

Det finns en myt som säger att det bara är vi västerlänningar som har soyasås till sushin. Att soyasåsen är lika japansk som pizzasalladen är italiensk. Detta förstärktes av att Fredrik Lindström i en monolog i tv-serien Världens Modernaste Land säger att det är obildat att doppa riset i soyasås.

Låt oss då klargöra en sak väldigt tydligt:

Att man inte ska ha soya till sushin är en myt.

Givetvis har japanerna soyasås till sin sushi. Soyasåsen är lika japanskt som Toyota och sumobrottning. Mytens uppkomst kan ha kommit av att man i vissa områden i Japan,  när man äter nigirizushi, inte doppar risänden i soya utan bara fiskdelen. Soyan är främst förknippad med Sashimi (rå fisk) och därför är det, i det områdena, konstigt att doppa riset i soyan (eftersom soyan är där för fiskens skull). I andra delar av Japan doppar man dock sushiriset friskt i soyan.

Hur man väljer att använda sig av soyasåsen är upp till var och en. Vissa väljer bort den helt då den döljer smaken från fisken. Vissa har lite wasabi i soyasåsen medan andra gör tvärt om, har lite soya på wasabin. De flesta av oss doppar dock sushibitarna i den rena soyan och njuter av smaken.

Att soya passar så bra till Sushi har att göra med att den är salt. Saltet framhäver smaken i sushin och gör därmed det hela godare.

Det här inlägget postades i Sushi. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.