Hur man lagar sushiris



style="display:inline-block;width:468px;height:60px"
data-ad-client="ca-pub-8746113088389880"
data-ad-slot="4632599253">

När du lagar sushiris är det viktigt att ditt ris uppfyller följande tre krav:

  1. Det får inte bli för mjukt, du måste kunna urskilja de olika riskornen
  2. Det får inte bli för hårt, du vill inte att det ska knapra när du äter sushin
  3. Det ska måste bli väldigt kladdigt, annars kan du inte göra nigirsushin

För att åstadkomma kraven ovan behöver du använda dig av kortgrynigt ris, så kallat japanskt ris eller sushiris.

Kortgrynigt ris kan du köpa hos välsorterade livsmedelsbutiker. För att göra sushiris behöver du dock lite mer än bara själva riset. Hela listan ser ut som följande:

Ingredienser:

  • 500 ml sushiris
  • 600 ml vatten
  • 60 ml vinäger
  • 30 ml socker
  • Några nypor salt

När du införskaffat ingredienserna är det bara att kavla upp ärmarna och sätta igång.

Steg ett, tvätta riset

För att få till riktigt bra sushiris behöver du först tvätta riset. Det gör du genom att skölja det några gånger. Skölj det tills vattnet som rinner av är klart och inte grumligt. Låt sedan riset ligga till sig i en halvtimme.

Steg två, koka riset

När man kokar kortgrynigt japanskt ris gör man inte på exakt samma sätt som långgrynigt ris, bland annat används lite mindre vatten. Följ instruktionerna på ditt rispaket för att få till det bra. Sushiris behöver ungefär 18 minuter på sig att bli färdigt men följ för säkerhets skull instruktionerna på paketet.

Det lättaste sättet att koka ris är att använda sig av en riskokare, som du kan köpa hos vår partner Kitchentime.se.

Efter du kokat riset kan du låta det stå i 15 minuter.

Steg tre, blanda vinägerblandningen

Under tiden riset kokar kan du blanda din vinägerblandning. Häll sockret och saltet i vinägern och rör ihop under uppvärmning. Låt sedan blandningen svalna tills den nått rumstemperatur.

Steg fyra, blanda vinägerblandningen med riset

Lägg riset i en träskål med platt botten. Om du inte har en sådan skål kan du använda en av plast. Undvik att ta en av metall om du kan. Häll sakta ner vinägerblandningen och rör om försiktigt. Du vill inte riskera att krossa riskornen.

När du rört ner vinägerblandningen och rört om är det klart. Låt riset torka i några minuter.

Sen är det bara att sätta igång att laga sushin!

Lycka till!


style="display:inline-block;width:468px;height:60px"
data-ad-client="ca-pub-8746113088389880"
data-ad-slot="4632599253">

Kommentarer inaktiverade.